wEDdinG iLOi mengikut adat "bugis"(samsiah <3 azmi)

hari ni kau nak story pasal weeding abang aku...second bro..ala abg aku tak ramai pun..nama dia hairul azmi..tapi kami panggil iloi...meh cini aku story..korng dengo leklok..tapi mulut kasi tutup..nnt masuk lalat..b4 that akak ipo aku ni orang bugis menetap di lahad datu, sabah...laporan lengkap seperti berikut...


Suku kaum Bugis di Lahad Datu, Sabah masih mengekalkan adat dan tradisi walaupun telah lama bermastautin di Sabah. Keunikan budaya suku kaum Bugis jelas dipaparkan dalam majlis perkahwinan. Sebelum majlis perkahwinan, masyarakat Melayu yang beragama Islam akan mengadakan adat merisik dan meminang.
Sebelum majlis pernikahan pada esok hari, pihak pengantin perempuan mengadakan majlis dinamakan mapachi(berinai). Tetapi majlis mapachi ini sgt berbeza dengan adat berinai orang semenanjung. Kami agak teruja untuk menghadiri majlis ini kerana peluang ini sukar diperolehi. Majlis ini diadakan hanya utk bakal pengantin perempuan dan akan di hadiri oleh ahli kelurga terdekat shj. Tapi kami di jemput turut hadir kerana kami bukan lah dari kalangan org bugis jd mereka ingin kami mempelajari dan emmahami srba sediki adt mereka ini..(kenapa aku skeman ni.yela dulu ada citer2 nak jd wartawan)...



bahan2 untuk mengadakan upacara mapachi dan maksudya:
1)kain 11 helai sutera bugis : untuk golongan bangsawan yang memberi maksud
penghormatan kpd bakal pengatin dan menunjukkan orang
bugis mempunyai harga diri yang tggi.
2)Daun pisang : mmberi maksud kesinambungan. melalui perkahwinan boleh mngeratkan
silaturrahim dan boleh membesarkan keluarga dgn pertambahan zuriat.
3)daun nangka : mmberi maksud org bugis sntiasa brusaha, bcita2 tinggi.
4)Beras : memberi maksud ahli keluarga mendoakan bakal engantin akan hidup bahagia.
5)Lilin : memberi keterangan kpd khidupan baru unt bakal pengantin
6)Daun inai : kesucian


setelah bahan2 disediakan haruslah dilaetakkan di pelamin adat bugis dan bersebelahan pengantin perempuan.
seorang ketua biasanya bapa pengantin perempuan, ketua kampung ataupun ahli keluarga akan mengetuai majlis ini.upacara mapachi akan dilaksanakan oleh ibu bapa, adik beradik dan ahli keluarga dan nama akan di panggil satu persatu untuk mengadakan upacara mapachi ini.
mereka akan meletakkakn daun inai kepada kedua belah tanagn pengantin perempuan dan akan berdoa utk kelancaran majlis pada esok hari dan kbahagian bakal pengantin.
setelah tamat majlis mapachi, pengelola majlis tadi akan membarikan nasihat kpd bakal pengantin tentang khidupan baru dan bagaimana utk mjadi isteri dan suami yang soleh serta solehah.

pelamin adat bugis...rangka diperbuat daripada buluh dan dihias dengan kain yang bwarna warni..warna warni malaysia...

KEESOKKAN HARI NYER (MAJLIS PERNIKAHAN)
TARIKH: 12.12.2009
WAKTU : 12 T/H WATU MALAYSIA
TEMPAT : LAHAD DATU, SABAH...
.(alamat lengkap tgk kat kad jemputan ek)..
majlis pernkahan dilaksanakan di pagi 12.12.2009 (agak cantik tarikh ni,mesti tiru besday aku 03.03.08..iloi ni memg suke tiru aku.hahaha)
kami bersiap seawal 9 pg di rumah terletak ditaman perdana, lahad datu)..
mak, aku, abag amat n usu kole(selaku ketua rombongan) juga turut bersiap mengalahkan pengantin.hahha..yang wat kami tergelak, pengantin lelaki tak tau pakai samping, hampir spuluh kali bukak lucut bukak lucut baru jadi.sbb2 ini first tiem iloi pakai samping di luar so kene lebih kemas bbanding samping d dalam.tetapa atas bantuan aku yang pro ni, maka jadi la...hahah



kereta yang bakal pengatin lelaki naik mnuju rumah pengantin perempuan

pihak pengantin lelaki di arak oleh kumpulan kompang kira2 7 km..



hantaran:7 berbalas 9


upacara mengira duit hantaran sbelum mjlis akad nikah.duit akan dikira oleh ahli kelurga perempuan, selepas itu dmasukkan kedalam dulang di gaul denan beras, bbrapa jnis bunga dan gula2.dipercayai ssiapa yg makn gula itu akn dapt jodoh cpt..(hahaha)

upacara pembatalan air sembahyang


pemberian mas kahwin

menyarungkan cincin...

abang memberikan penghormatan kepada mak tok menyarungkan gelang kepada menantu barunya...heheheh

aloh alo alo...


MAJLIS PERSANDINGAN SELEPAS NIKAH






MAJLIS PERSANDING PADA WAKTU PTG SABTU
pengantin memakai pakaian tradisional bugis

barsama ibu-ibu



yang ko cover tu kenaper?hahahah

ini ialah tempayan.tapi org sabah aku tak tau mereka panggil aper.tetamu akan memasukkan sumbangan berupa duit atau pun cek yang boleh di cash kan kedalam tempayan ini.tempayan ini diletakkan di atas pelamin.selepas itu tetamu akn bersalamn dengan pengantin dan akan pulang..(perut dah kenyang apa lagi balik laaa)

ACARA KEMUNCAK...
persandingan di adakan pada waktu malam..
pengantik 4...bersama dengan sepupunya (dadang n ina),,not sure la namanyer..kalo salah sori yer...hehehh


pelamin ke 2

persalinan pertama:berwarna pink...


sebalah kiri:wedding planner dan juru alih bahasa tok rombongan pengatin lelaki
sebelah kanan : designer tok pakaian pengantin dan ketua tukang masak
hua hua hua....


persalinan ke dua :










watak 1 : nuyin enot ka?
watak 2 : tidak,,,siti nurhaliza
watak 3 : memg ada ruper ckit2 (bermonolog didalam hati)


tetamu dihiburkan oleh band yang di undang khas dbawah didikan inul daratista...huhuu..hebat group ni...kua kua

alhamdulillah...majlis berjalan dengan lancar...
selepas kenyang dan puas bergambar kami pun balik laaaa...
tinggal la iloi n kak samsiah kene basuh periuk...itu adat joho la yang pengantin kene basuh periuk...hhaaa
esok pagi kami mahu pulang ke tawau dan malam nyer pulang ke semenanjung, flight jam 9.05malam...

sElaMat TiNgGaL SaBah...doakan aku akan datng lagi..hahah
Category: 5 comments

5 comments:

cik niza said...

salam...awk owg mane ek??sy nk mengkaji pasal adat perkahwinan bugis..boleh x sy amik penerangan awk ni??atau awk leh jd sy nye responden..:)

Norazliza Bte Mokhtar said...

cik niza:
maaf la saya dah lama tak bukak blog ni..
saya org joho.
ok..awak leh amek apa2 yang awak rasa bersesuaian dgn topic research awak..
apa yang saya cerita ni atas pengalaman saya sendiri melihat perkahwinan bugis..
apa yang saya nak komen adat bugis memg menarik..
gd luck..

cik niza said...

owhhh..okeyy..sy pun org johor..ermm..awk de fb x??senang nak berkomunikasi kat situ..

Norazliza Bte Mokhtar said...

oh fb.....azliza mokhtar

Farhanah said...

Assalamualaikum.Saya Farhanah,student kat UTM.Saya perlu membuat research tentang masyarakat Bugis,boleh tak saya mengambil maklumat dan penerangan daripada blog awak?^^